zaterdag 22 september 2012

De stuitende arrogantie van de publieke omroepAch, wat zijn ze bij de publieke omroep toch blij met de ‘overwinning’ van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Je ziet ze gewoon genieten. Bij het NOS journaal. Bij Nieuwsuur. Bij EenVandaag. Bij Buitenhof. Bij De Wereld Draait Door. De hele politiekcorrecte santenkraam is in haar nopjes, want alles gaat goedkomen. Het ‘populisme’ is verslagen. De PVV is ‘gedecimeerd’ (tot de derde partij van Nederland, maar dat terzijde). En de ‘afbraak’ van de publieke omroep is gekeerd, waarmee wordt bedoeld dat de continuïteit van de subsidiestromen is veilig gesteld. Kortom: Het Grote Kwaad is gekeerd.  

Dat het CDA zo’n verkiezingsnederlaag heeft geleden is haar eigen schuld. Had die partij maar niet met de ‘racisten’ van de PVV moeten heulen, zo is de consensus. De vraag waarom de VVD, die ook samenwerkte met de PVV, daarvoor volgens dezelfde logica dan weer niet is afgestraft, laat men met verbazingwekkend gemak onbeantwoord. Die past even niet in het straatje.

Andries Knevel, Thijs van den Brink, Jeroen Pauw en Paul Witteman grijnzen ons elke avond weer van oor tot oor tegemoet. Het is ook zó gezellig met al die tevreden PvdA en VVD prominenten aan tafel. En met die politieke correcte Bekende Nederlanders die zonder uitzondering hun onverbiddelijke oordeel klaar hebben. En natuurlijk komt er ook met de regelmaat van de klok een gefrustreerde CDA-er opdraven, die in het openbaar de wonden komt likken of, nog mooier, het boetekleed aantrekt. Wat wil een mens nog meer?
De opzet van het journaille om de verkiezingen om te vormen tot een ordinaire premiersstrijd tussen Mark Rutte en Diederik Samsom is bijzonder geslaagd gebleken. Angehauchte journalisten van quasi-onafhankelijke zenders als RTL en BNR lieten zich daar maar al te graag in meeslepen, gretig als ze zijn om serieus genomen worden door hun grote broer uit Hilversum. Duidende linkse spindoctors (zag ik daar Pauw ook niet bijzitten?) en volstrekt onverifieerbare publieks jury’s riepen Samsom uit tot ‘winnaar’ van zowat alle debatten. Een strak geregisseerde framing kwam daarbij goed van pas. Het moet gezegd, de oud-Greenpeace-activist hield kranig stand. Maar om nou te beweren dat hij ook maar één van die debatten op objectieve criteria gewonnen zou hebben is op zijn zachtst gezegd uiterst speculatief. Hoe dan ook, het werkte. Bij de laatste paar debatten uit de korte maar heftige verkiezingscampagne werd Samsom op Twitter bij wijze van grap al tot winnaar uitgeroepen voor er ook maar één woord was uitgewisseld tussen de lijsttrekkers. Kun je nagaan.
De enige tegenslag die het journaille van de main stream media te verduren kreeg was dat de gehypte tweestrijd tussen Rutte en Samsom, niet tot de gewenste verkiezingsoverwinning van de PvdA leidde. Men moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plek achter de VVD. Maar, zo is de onuitgesproken verwachting, dat sturen de actualiteitenrubrieken en praatprogramma’s uit het linkse bolwerk de komende maanden wel bij ten gunste van de socialisten.
Halleluja kameraden, de missie is geslaagd.
Ondertussen gaat er nog steeds geen uitzending van een praatprogramma voorbij zonder dat er minstens drie sneren aan de PVV worden uitgedeeld. Men wil immers de weldenkende kijkers niet teleurstellen. Door allerlei opgetrommelde nuttige idioten wordt Geert Wilders afwisselend voor een ‘populist’, een ‘racist’, een ‘xenofoob’ of een ‘fascist’ uitgemaakt. Politiekcorrecte mensen, die van zichzelf vinden dat ze heel erg deugen, krijgen er maar geen genoeg van om andersdenkenden de maat te nemen. Dat is nu eenmaal hun manier van doen. Het is een ritueel dat de eigen superioriteit verstrekt.
En zo blijft alles bij het oude. De zelfgenoegzame publieke omroep denkt de zaak andermaal volledig onder controle te hebben.
Dus, beste journalisten, geniet er maar van zolang als het duurt, want voor je het weet staat er weer een populist op om de boel in het honderd te schoppen. Het zou mij niet verbazen als dat dezelfde persoon is, die jullie sinds 12 september definitief hebben afgeschreven.
Percolator, voor al uw sterke koffie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten